Pomiń zawartość →

Konkurs Fotograficzny „Kuchnia różnych regionów /Nasze Kulinarne Dziedzictwo”

Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w Konkursie Fotograficznym.

Konkurs Fotograficzny „Kuchnia różnych regionów /Nasze Kulinarne Dziedzictwo”


Dla zainteresowanych ciekawostki:  ”I my mamy różne korzenie! czy wiemy skąd przywędrowali nasi rodzice oraz dziadkowie?”

Region lubuski kształtował się w wyniku procesów politycznych i kulturowych, dokonujących się w okresie powojennym. W tej części ziem zachodnich dominowała bowiem ludność napływowa. W powstałym wtedy województwie zielonogórskim autochtoni stanowili tylko 2,8%, a przybysze 97,2% ogółu mieszkańców. Ludność napływową można podzielić na trzy kategorie, a mianowicie: osa­dników z obecnego terenu Polski, repatriantów z byłego Związku Radzieckiego i reemigrantów. Osadnicy stanowili ponad połowę ludności napływowej. Byli to przybysze z sąsiedniego województwa poznańskiego, a także z bydgoskiego, gdańskiego, olsztyńskiego, białostockiego, krakowskiego, rzeszowskiego. Repatrianci reprezentowali kulturę ludową Wileńszczyzny, Polesia, rejonu lwowskiego, tarnopolskiego, stanisławowskiego, Wołynia. We wsiach ziemi lubuskiej zamieszkały też nieliczne rodziny ze Słowacji. Wśród reemigrantów w osadnictwie wiejskim zaznaczyła się ludność z Bukowiny rumuńskiej, z województwa Czerniowce. Byli to potomkowie górali z okolic Czadcy, którzy u progu ubiegłego stulecia opuścili swe górskie siedziby i osiedlili się na Bukowinie. Drugą grupę reemigrantów stanowili Polacy wywodzący się znad Dniestru, od dwóch pokoleń żyjący na Bukowinie, trzecią — ludność o rodowodzie huculskim, określająca siebie jako Polaków z Rumunii.

Opublikowano w Aktualności